top of page

Prosessien kuvaaminen

Prosessien kuvaamisessa tulee vastaan hyvin erilaisia esitystapoja. On erittäin yleistä, että jopa organisaation sisällä eri yksiköt käyttävät erilaista kuvaamismenetelmiä. Tyypillisesti tämä vaikeuttaa sisäistä kommunikointia organisaatiossa.

Poikkeavat tavat kuvata prosesseja on suurimpia kommunikoinnin esteitä

Prosessien kuvaamista varten on luotu standardoitu kuvauskieli jolla liiketoimintaprosessit voidaan mallintaa. Open Management Group ( https://www.omg.org/ ) on organisaatio joka edustaa Business Process Modeling and Notation (BPMN) standardia.

Kuvauskieltä on kehitetty 2000 luvun alusta lähtien ja tällä hetkellä versiota 2.0.2.

ISO standardin BPMN kuvauskieli on saanut vuonna 2013

BPMN on tarkoitettu käytettäväksi asiantuntijarooleille jotka suunnittelevat, hallinnoivat sekä seuraavat liiketoimintaprosesseja. BPMN on tämän lisäksi suunniteltu kuvauskielenä sovitettavaksi ohjelmistojen toiminnallisuuksien.


Liiketoimintaprosessin linkittyminen ohjelmistoihin on kriittinen ominaisuus digitalisation toteuttamisessa sekä kehittämisessä.


BPMN kattaa laajasti käytettynä yli 50 standardoitua elementtiä joista yleensä mallintamisessa vain osaa.


Työkalut prosessien kuvaamiseen


BPMN mallintamiseen löytyy erittäin paljon merkistöä käyttäviä ohjelmistoja. Kaupallisista sovelluksista aina avoimeen lähdekoodiin.


Laaja listaus työkaluista löytyy esim.


Camunda Modeler

Latentilla suosimme Camundan avoimen lähdekoodin Modeler työkalua.


Modeleriin löytyy iso joukko Community laajennuksia jotka tehostavat prosessien suunnittelua. Community laajennuksia on listattu Camundan Github tilille.


Camunda Cawemo

Loistava työkalu prosessi kehittämisessä ja mallintamisessa on ilmainen Camundan tarjoama Cawemo https://cawemo.com palvelu. Cawemo mahdollistaa prosessien mallintamisen, kommentoinnin, keskustelun sekä jakamisen eteenpäin.


Koska kyseessä on standardi niin siirto eri työkalujen välillä toteutuu melko tuskatta. Latentilla hyödynnämme Camundan työkalua koska se on kevyt ja meidän liiketoimintaa varsinaisesti on automaatioiden toteuttaminen joita toteutamme Camundan liiketoimintaprosessien automaatioalustalla.

Kätevä BPMN A4 kuvaus merkistöstä löytyy esimerkiksi 

Haluatko kuulla lisää?

Latenttin on liiketoimintaprosessien digitalisoimiseen sekä automaatioon erikoistunut asiantuntijatalo.

80 katselukertaa

Comments


bottom of page